Veelgestelde vragen

Hieronder vind je de antwoorden op meest gestelde vragen over Forum.

Als ik mijn vraag niet hierbij zie staan. Wat doe ik dan?
Vul hiernaast je vraag of vragen in. Wij geven je dan zo spoedig mogelijk antwoord. Mocht je direct antwoord op je vragen willen hebben neem dan contact op met de verhuurmakelaar.

Algemeen

Ik wil een woning huren, wat moet ik doen?

Controleer of je voldoet aan de inkomensrichtlijnen. Zo ja, vul online het inschrijfformulier volledig in en upload daar de gevraagde documenten. Druk op verzenden en je inschrijving is afgerond. Je verneemt via de verhuurmakelaar of je een woning toegewezen hebt gekregen en krijgt digitaal het huurcontract ter ondertekening aangeboden. Wanneer het huurcontract is ondertekend kun je starten met de voorbereidingen op de verhuizing!

Wat zijn de inkomensrichtlijnen om te huren?

Om een woning te huren gelden de volgende richtlijnen voor het inkomen:

  • Minimaal bruto maandinkomen van 3,25-3,5 x de maandhuurprijs, inclusief (indien van toepassing) de huurprijs van de parkeerplaats per maand. Bij twee inkomens telt het tweede inkomen voor 100% mee.
  • Gepensioneerden: minimaal bruto maandinkomen van 3,5 x de huurprijs per maand.
  • Zzp-er, zelfstandig ondernemer of DGA: bel de makelaar voor een antwoord op maat.

 

Kan ik huurtoeslag ontvangen?

De appartementen van Forum vallen in de vrije sector. Het is niet mogelijk om huurtoeslag aan te vragen. Enkel voor sociale huurwoningen met een maximale huurprijs van € 720,42 (prijspeil 2019) kan je huurtoeslag aanvragen.

Telt een uitkering mee als inkomen en wordt deze meegenomen in de berekening?

Een uitkering wordt, wanneer dit het 2e inkomen betreft, meegenomen in de berekening.

Door hoeveel mensen mag het appartement bewoond worden?

Bij de toetsing wordt rekening gehouden met het hoofdinkomen en in geval van een partner wordt het 2e inkomen voor 100% meegenomen. Na de verhuizing moet(en) de bewoner(s) zich inschrijven bij de Gemeentelijke Basis Administratie.

Wat is de minimale huurtermijn?

Je huurt voor minimaal 1 jaar. Daarna is de huurovereenkomst te beëindigen per de eerste van de volgende maand + 1 maand. Een voorbeeld: je geeft op 19 april aan dat je de huur wilt opzeggen, dan beëindigt de huurovereenkomst op 1 juni.

Zijn er naast de huurprijs nog servicekosten?

Ja, de servicekosten bedragen € 75 per maand. De servicekosten zijn voor de kosten van elektriciteit ten behoeve van de algemene ruimtes, onderhoud van algemene installaties, onderhoud liften, schoonmaakkosten, water, telefoonkosten lift, glasverzekering.

Hoe kan ik parkeren in Forum?

Er zijn 78 parkeerplaatsen beschikbaar voor de huurders van Forum in de parkeergarage van de nabijgelegen Albert Heijn. De huur van een parkeerplaats is maximaal € 127 per maand, excl. servicekosten. Deze huurprijs is inclusief een korting, welke tien jaar van toepassing is (vraag de verhuurmakelaar naar de voorwaarden). Heb jij interesse in een parkeerplaats? Dan kun je dit aangeven via het online inschrijfsysteem Woningdossier.

Wat is +James?

+James is een uniek serviceconcept, exclusief voor bewoners van FORUM. Een vast team, vertrouwde gezichten, bijna de hele week aanwezig! Verwacht je familie, maar zelf nog niet thuis? +James laat ze vast bij je binnen. Heb je een reparatieverzoek of vraag over het gebouw, dan gaat +James het voor je oplossen. Natuurlijk staat +James ook elke dag klaar voor een praatje, het bellen van een taxi, of om de plantjes water te geven als je op vakantie bent.

Huren is slim en luxe! Waarom?

Je weet als huurder waar je aan toe bent. Geen onverwachte lasten, geen financiële risico’s, geen waardevermindering. En het groot onderhoud? Daar heb je geen omkijken naar. Ook reparaties worden voor je geregeld.

Welke documenten moet ik uploaden?

Een belangrijk onderdeel van de online inschrijving is het uploaden van documenten, zodat de juiste woning toegewezen kan worden. Zonder complete documenten word je inschrijving niet in behandeling genomen.

Welke documenten je dient te uploaden, lees je hieronder.

Identiteit
• Uittreksel bevolkingsregister (van beiden, maximaal 3 maanden oud)
• Een verklaring van de huidige verhuurder / hypotheekhouder (niet ouder dan 3 maanden). Dit is alleen voor jou van toepassing als je niet inwonend bent. Ben je wél inwonend? Dan hoef je dit document niet aan te leveren. Klik hier voor een blanco verhuurdersverklaring.

Ben je in loondienst?
• Werkgeversverklaring. Klik hier voor een blanco werkgeversverklaring.
• Gewaarmerkte kopie arbeidsverleden en loongegevens van het UWV. Klik hier om te zien hoe je dit document kunt opvragen: Handleiding UWV formulier aanvragen DigiD. Houdt er rekening mee dat je dit document alleen kunt aanvragen met je DigiD.

Heb je een uitkering?
Een uitkering wordt, wanneer dit het 2e inkomen betreft, meegenomen in de berekening.
• Toezeggingsbrief UWV
• Gewaarmerkte kopie arbeidsverleden en loongegevens van het UWV. Klik hier om te zien hoe je dit document kunt opvragen: Handleiding UWV formulier aanvragen DigiD. Houdt er rekening mee dat je dit document alleen kunt aanvragen met je DigiD.

Ben je gepensioneerd/AOW-gerechtigd?
• Jaaropgave van AOW en indien van toepassing pensioen
• Inkomensverklaring van de belastingdienst
• Kopie bankafschrift waarop storting van AOW en indien van toepassing pensioen zichtbaar is

Voor zzp –er, zelfstandig ondernemers, directeur/aandeelhouders bovendien:
Als ondernemer kun je jouw inkomen aantonen met een inkomensverklaring van de belastingdienst over de twee meest recente jaren. Dit formulier kun je gratis aanvragen via de belastingtelefoon 0800 0543 of door in te loggen met je DigiD op Mijn Belastingdienst. Let op: je kunt dit document alleen opvragen met een DigiD.

Heb je geen inkomensverklaring?
Dan is een accountantsverklaring met jaarrekening noodzakelijk.
De volgende documenten dien je bij een eigen bedrijf naast de standaard documenten aan te leveren:
• Balans, winst- en verliesrekening van de afgelopen 2 jaar opgemaakt door accountant/administratiekantoor.
• Accountantsverklaring (of inkomensverklaring van de belastingdienst).
• Een inschatting, door een accountant opgesteld, van het verwachte resultaat van het komende boekjaar
• Recent Uittreksel uit het Kamer van Koophandel register (niet ouder dan 3 maanden)
• Bankgarantie van minimaal 3 maanden
• Verklaring IB60

Heb je een koopwoning?
Dan dient het inkomen voldoende te zijn om de hypotheeklasten en de huurkosten te dragen.
Bij een koopwoning zijn de volgende situaties mogelijk en dien je de volgende documenten te uploaden:
De woning is verkocht:
• (Voorlopige) koopakte aanleveren
• Jaaropgaven van hypotheekverstrekker OF een nota van afrekening.

Je houdt de hypotheek aan:
• Jaaropgaven van hypotheekverstrekker
• Bankafschriften met hierop de maandelijkse hypotheeklasten
Tevens dien je er rekening mee te houden dat je vanuit de huurovereenkomst verplicht bent je in te schrijven op het adres van het gehuurde. Eventuele hypotheekrente aftrek komt hiermee te vervallen.

Klik hier voor een blanco hypotheekverklaring.

Scheiding
In geval van scheiding is het van belang dat je jouw financiële positie kunt onderbouwen op basis van het scheidingsconvenant of verklaring mediator, zodat wij kunnen vaststellen of er voldoende financiële middelen zijn om de huursom te dragen ten opzichte van het inkomen.

Eigen vermogen
Het vrij beschikbare vermogen op een Nederlandse bankrekening middels een kopie dagafschrift.

Mogen ouders garant staan als er niet kan worden voldaan aan de inkomensrichtlijnen?

Ja, ouders mogen bij FORUM garant staan indien de huurder minimaal voor 85% aan de inkomensnorm voldoet. Wanneer ouders garant staan, vragen wij werkgeversverklaringen van de ouders, zodat wij kunnen zien wat het inkomen is van de ouders (garantstellers), dit tezamen met een kopie ID en uitreksel BRP.

Opleveringsniveau

Kan ik zelf een keuken en/of een badkamer uitkiezen?

Nee, de appartementen worden voorzien van een luxe Keller keuken met Siemens inbouwapparatuur en een moderne badkamer.  De keuken- en badkameropstelling zie je in de plattegronden van de brochure.

Heb ik ook een buitenberging?

Iedere woning heeft een eigen berging op de derde verdieping waar je je fiets kunt plaatsen. In de berging zit standaard een lichtpunt (42 volt).

Hoe zijn de wanden en plafonds afgewerkt?

De wanden in de woonkamer, hal, slaapkamers, zijn afgewerkt met vinylbehang in een neutrale kleur. De plafonds worden gladgestuct. De wand in het toilet boven de tegels is voorzien van spuitwerk.

Let op: De ruwe betonwanden in de keuken/badkamer en de betonnen kolommen worden niet bewerkt en mogen ook niet door de huurder bewerkt worden.

Wat voor keuken zit er in het appartement?

In elk appartement zit een moderne keuken van het merk Keller. De opstelling staat weergegeven op de plattegronden. De kasten zijn wit, het aanrechtblad is zwart composiet. De inbouwapparatuur is van Siemens en bestaat uit een inductiekookplaat, afzuigkap, vaatwasser, koel-/vriescombinatie en een combimagnetron.

Hoe is de badkamer ingericht en afgewerkt?

De indeling van de badkamer staat weergegeven in de plattegronden van de brochure. De badkamer is voorzien van een inloopdouche en/of ligbad, handdoekenradiator en een grote wastafel. Boven de wastafel hangt een spiegel. De tegels op de vloer zijn antraciet van kleur, de tegels op de wand zijn hoogglans wit.

Hoe is het separate toilet afgewerkt?

Er is een hangend wandcloset en fonteintje met toiletkraan en toiletrolhouder. De vloertegels zijn antraciet van kleur en de wandtegels hoogglans wit.

Hoe is de verwarming geregeld?

De woningen zijn voorzien van radiatoren i.c.m. stadsverwarming. Er hangt een handdoekenradiator in de badkamer.

Is er een afzuigsysteem in de woning geplaatst?

Elk appartement wordt voorzien van mechanische ventilatie. In de keuken en in de badkamer zit een bedieningsschakelaar.

Is het schilderen van de wanden toegestaan?

De wanden (met uitzondering van de ruwe wand in de keuken) zijn voorzien van neutraal behang. Je mag de wanden (met uitzondering van de ruwe wanden en kolommen!) van de woning naar jouw eigen smaak maken. Dus je mag wanden `sausen` of (opnieuw) behangen. Houdt er wel rekening dat wanneer je ooit besluit de woning te verlaten, je deze in de oorspronkelijke staat moet terugbrengen.

Het is niet toegestaan om te boren in tegelwerk (badkamer, toilet, keuken) en de ruwe wanden, kolommen en vloeren.

Mag ik zonwering bevestigen aan de buitenkant van de gevel?

Het plaatsen van zonwering mag enkel na goedkeuring van de vastgoedmanager. Zij kunnen je informeren over de juiste uitvoering en kleur.

Zijn er bij de opstelplaats scootmobielen en de buitenberging oplaadpunten voor elektrische scooters/fietsers?

Ter plaatse van de opstelplaats scootmobielen (3e verdieping naast kantoor James) worden er elektrische aansluitpunten gemaakt. In totaal 5 stuks.

In de bergingen van de woningen worden geen wandcontactdozen aangebracht. De bergingen zitten namelijk op de algemene meter. Bewoners dienen de accu van hun fiets mee te nemen naar de woningen om deze op te laden.

Hoe werkt de vloerenactie?

De appartementen van FORUM worden vanaf januari 2021 aangeboden inclusief een gratis vloer. Deze is al gelegd, zodat je nog sneller kunt verhuizen! Er is geen keuze mogelijk wat betreft de kleur. We hebben gekozen voor een populaire en neutrale kleur vloer. De vloer blijft bij vertrek van huurders in de woning, het is eigendom van de verhurende partij. Mocht je vragen hebben over de vloeren, dan kun je contact met ons opnemen!